Individuálně stavěná kamna v roubených domech

Do roubenek kachláky prostě patří.
V posledních letech se s novými roubenkami téměř roztrhl pytel. Vyrůstají na tradičních místech, tedy na venkově a zejména v podhůří, ale i jinde. Dokonce mezi zcela jinak pojatými stavbami a dřevostavbami moderních konstrukcí. Je-li roubený dům určen k trvalému bydlení, je na místě uvažovat o vytápění tzv. těžkými individuálně navrženými kamny. Kachlovými, nebo omítanými. Název těžká kamna je „terminus technikus“ vyjadřující jejich schopnost akumulovat teplo. A právě akumulační hmota v roubených stavbách je potřeba. Jak víme, snadno se vytopí, brzy je v nich příjemné teplo, ale akumulovat mohou většinou jenom středové cihlové zdi. Kachláky jsou tedy tradičně tím, co dokáže podržet teplo i několik hodin. Individuálně navržená kamna mají akumulaci obvykle dvanáct hodin a to je i interval v jakém v nich zatápíme. Tedy komfortní provoz. Navíc se dají konstruovat i s integrovanou keramickou chlebovou pecí. Kromě chleba v ní samozřejmě upečete vše, co normálně dáváte do elektrické trouby. Může být vytápěná horkými spalinami z topeniště kamen, nebo si můžete rozdělat oheň přímo na ploše dna pece. Tak, jak to vidíte v pizzerii.
Plánujete-li stavbu roubenky, rozhodně stojí za to se o tento způsob alternativního zdroje tepla zajímat.
(Na fotografii jsou kachlová kamna s keramickou pecí. V zadní části bude kolem kamen stoupat točité schodiště do druhého podlaží.)