Kachlové sporáky různých typů jsou oblíbeným topidlem pro svojí universálnost. Plotna slouží k vaření, trouba nebo dvě trouby slouží k přípravě stravy pečením. Z hlediska vytápění jsou sporáky oblíbené zejména chalupáři pro rychlý topného efektu. Plotna i trouba začnou sálat brzy po zatopení. Stěny sporáku vystavěné z kachlů šamotových plátků akumulují teplo a příjemně sálají do prostoru. Doba akumulace není u sporáku součástí kamnářského výpočtu, ale pohybuje se podle teplotní ztráty místnosti okolo pěti hodin. Rozlišujeme sporáky s kobkou a sporáky stolové. Vzhledově se dají přizpůsobit unteriéru jako selské, tradiční i do moderních interiérů.

V poslední době se ve snaze zlepšit spalování dřeva ve sporákovém topeništi začínají prosazovat topeniště bezroštová, nebo jenom s malým roštem přivádějícím malý podíl spalovacího vzduchu z popelníku. Hlavní množství vzduchu pro hoření je přiváděno drážkami v bočních a zadní stěně topeniště. Jedná se o topeniště UMWELT PLUS. Použití tohoto topeniště při stavbě sporáku přináší krom kvalitního spalování dřeva i další provozní výhody.