Pece na chleba

Pece na chleba nemusí zdaleka sloužit pouze k pečení chleba nebo pizzy. Stejně dobře je možné v peci připravit pokrmy z masa, včetně rybího, nebo zeleniny. Milovníci dobrého a zdravě připraveného jídla si přijdou na své. A potom, s pecí na chleba a případně i sporákem jste naprosto soběstační. Dříve bývaly pece snad v každém venkovském stavení a sloužily k pečení většího množství bochníků chleba.

Pece mohou mít různé konstrukce. Základem je tradiční klenutá pec z šamotových cihel. Tyto pece stále nacházejí oblibu u majitelů chalup a ve spojení s kachlovým sporákem tvoří tradiční centrum pro přípravu stravy i topení. Dále je možné postavit pec ze žárobetonových prefabrikovaných dílců, nebo průmyslově vyráběnou pec, která svým vzhledem hodně připomíná mobilní zahradní gril.